Viziunea bisericii „Vestea Bună”
Scurtă istorie
Primii creştini în oraşul Orhei au fost Ion Cioban şi familia sa, care au venit în oraș din satul Pohrebeni, prin anii 1960. Datorită exemplului frumos de trăire a Evangheliei nu după mult timp s-au întors la Domnul alte două familii: Malanciuc şi Chiperi. La început creştinii se adunau în casa familiei Chiperi, unde avea loc serviciul de închinare lui Dumnezeu. Acele vremuri erau deosebit de frumoase, pentru că copii lui Dumnezeu mergeau mai mult prin credință, având în vedere perioada de prigoană în care trăiau. În 1964 a fost ales presbiter al bisericii fratele Victor Melnic.
Abia în anul 1982 a fost procurată o casă pentru adunare şi peste un an biserica a fost înregistrată oficial. Mai târziu, în anul 2000 acea casă a fost demolată și pe locul ei a fost construită biserica actuală „Vestea Bună”, pe str. Fîntînilor 22, Orhei.
Foarte mult ne-a ajutat la creșterea bisericii Orza Haralampie, care a format un cor şi a făcut cunoştinţă bisericii cu Vasile Ilici Dubceac, care în 1987 a fost ordinat ca păstor în această biserică. După un timp a mai fost ordinat și Vasile Lujan ca păstor. În 2005 a fost ordinat ca păstor Vasile Farcaș, în 2007 a fost ordinat ca păstor Sergiu Pavliuc, iar în 2017 a fost ordinat ca păstor Victor Chiper.
În prezent Sergiu Pavliuc slujește ca păstor responsabil, fiind ajutat de Vasile Farcaș, iar Boris Chicuș, Gheorghe Șonțu, Vasile Malendra, Artur Chicuș și Andrian Scutelnic slujesc ca și diaconi.
Necesitatea viziunii
Proverbe 29:18 „Când nu este nici o descoperire, poporul este fără frâu…”
Când nu știm unde vrem să ajungem, ne lăsăm bătuți de vânt încoace și încolo. De aceea este important să medităm împreună și să descoperim cum putem alinia direcția bisericii noastre cu voia și planul mare al lui Dumnezeu, ca să putem avea un impact puternic în orașul Orhei și ca Împărăția lui Dumnezeu să se răspândească prin slujirea bisericii noastre.
Direcția generală a bisericii
Biserica „Vestea Bună” există ca să-L cunoască și să-L facă cunoscut pe Dumnezeu în Orhei, atât prin cuvinte, cât și prin fapte, astfel ca mulți să se apropie de Dumnezeu prin slujirea noastră.
Noi, ca și biserică, suntem chemați să fim o lumină în societate. Credem că biserica noastră din Orhei are capacitatea să slujească atât Orheiului, cât și într-o anumită măsură întregii regiuni, și Moldovei, și poate chiar să trimită misionari peste hotare, în zone ale lumii unde Vestea Bună a Evangheliei încă nu s-a răspândit. De aceea, ne concentrăm la membrii noștri și facem tot posibilul să-i creștem spiritual, dar de asemenea, avem privirile îndreptate spre afară, ca să vedem cum ne putem implica în societate și unde putem lăsa un impact pentru Împărăție.
1. Domeniul intern: creșterea spirituală a membrilor
Biserica asigură un mediu de dezvoltare spirituală pentru membrii ei. Pentru aceasta avem grijă ca ei să se hrănească cu hrană spirituală sănătoasă, să fie ucenicizați, să-și descopere darurile și abilitățile, să fie echipați, și lansați în lucrare. De asemenea, atunci când membrii noștri se află în probleme de orice natură, să fim sensibili, să-i ajutăm, să-i consiliem, sau să-i disciplinăm dacă e nevoie, pentru ca, în toate, să-i ajutăm să ajungă „la omul matur, la măsura staturii plinătății lui Hristos” (Efeseni 4:13).
1.1 Învățătură sănătoasă
Pastorul răspunde de învățătura care se predică în biserică. Oaspeții predicatori trebuie să fie cunoscuți, de încredere, sau recomandați. În caz că cineva (fie oaspete, fie de-al casei) predică vreo erezie, pastorul este responsabil să corecteze aceasta public, oferind învățătură corectă.
Continuăm practica studiului biblic aprofundat, pentru a ne asigura că suntem bine ancorați în fundamentul tare, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
Toți cei implicați în slujirea de predicare în biserica noastră trec periodic seminare pe teme teologice și li se cere să citească anumite cărți de homiletică (arta predicării), sau hermeneutică (legătura între contextul biblic și contextul nostru), sau alte subiecte teologice, pentru ca să nu ne plafonăm, ci să continuăm să creștem. Vrem să „explicăm drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15), pentru că de învățătura sănătoasă depinde și creșterea sănătoasă a membrilor. Facem tot ce ține de noi ca să ridicăm nivelul predicilor în biserica noastră, pentru ca membrii să poată lua decizii de viață în funcție de învățături sănătoase din Cuvânt, nu în funcție de reguli și legi omenești adăugate pe lângă Cuvânt.
1.2 Grupuri mici pe la case și ucenicie
Vrem membrii bisericii să dezvolte relații personale, nu doar relații superficiale de „Pace! Pace!” la sfârșit de adunări. De aceea, vrem să dezvoltăm lucrarea cu grupele mici de casă, unde oamenii pot avea părtășie într-o atmosferă lejeră, unde ei pot împărtăși problemele lor personale, se pot împrieteni, se pot ruga și pot purta sarcinile unii altora. La fel, în așa anturaje personale, pot începe relații de ucenicie, fie între conducătorul grupului mic și membri, fie chiar între membri. Creștinii mai maturi au responsabilitatea să-i ajute pe cei mai tineri în credință să crească.
Cunoscând membrii mai de aproape, îi putem ajuta să descopere darurile și abilitățile lor puse în ei de Dumnezeu pentru slujirea și zidirea celorlalți (1 Corinteni 12).
1.3 Echipare
Înainte de a încredința slujiri și responsabilități unui membru, ne asigurăm că el este echipat pentru această slujire, ca nu cumva să înceapă să lucreze și să eșueze din lipsă de cunoștință.
Dacă îl putem ajuta, îl ajutăm noi. Îl asistăm la început atât cât are nevoie, până e capabil să preia slujirea independent. Dacă este nevoie, îi asigurăm acces la seminare tematice, unde membrul să fie echipat pentru slujirea în care se implică.
1.4 Departamente
Lucrarea în interior este organizată pe mai multe departamente.
1.4.1 Școala duminicală
Lucrarea școlii duminicale, a Bisericii ”Vestea Bună” are scop Vestirea celei mai minunate Vești Bune care o poate aude orice copil în viața sa, și anume DARUL lui Dumnezeu prin Isus Cristos care a luat asupra Sa pedeapsa pentru păcatele omenirii, prin CREDINȚĂ orice om care CREDE și îl recunoaște ca Domn pe Domnul Isus este salvat, iertat de orice păcat.
Copii la lecțiile biblice au parte de :
- Rugăciune
- Cântări
- Studierea Cuvântului lui Dumnezeu prin lecțiile biblice ( imagini, powerpoint, planșe etc)
- Învățarea Cuvântului lui Dumnezeu- memorarea versetelor Biblice
- Jocuri
- Lucru Manual ( desen, felicitări, confecționarea diferitor elemente cu referire tematicii lecției Biblice )
Deasemenea în prima duminică din lună, copii petrec un timp special unde se sărbătorește zilele de naștere a copiilor care în acea lună sărbătoresc/vor sărbători zilele de naștere unde la rândul lor sunt felicitați cu un mic cadou apoi, toți împreună iau masa cu biscuiți și ceai, aici copii zidesc relații de prietenie, au părtășie unul cu altul.
Copiii împreună cu profesorii de școală duminicală iubesc foarte mult să slujească prin programele organizate de sărbători.
Dorința profesorilor este ca orice copil care vine la școala duminicala să-L cunoască pe Domnul Isus -Domn personal, Mântuitor și Salvator, ei să fie zidiți prin Cuvântul lui Dumnezeu, să construiască o relație personală cu Dumnezeu, să-I Slujească din toată inima cu dedicare și credincioșie.
„Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni nu se va abate de la ea” (Proverbe 22:6)
Responsabil: Alesea Chicuș [email protected]
1.4.2 Tineret
Lucrarea cu tineretul de asemenea va avea două aspecte: creșterea spirituală a tinerilor din biserică (întâlnirile săptămânale la biserică, întâlniri la lideri acasă) și implicarea lor în slujirea tinerilor din oraș (club de volei, club de jocuri de strategie – ambele cu devoțional, teatru). Înțelegem că tinerii vin și pleacă, pentru că Orhei este un oraș tranzit, și ei rar rămân în biserica noastră. Dar misiunea nu este a noastră, ci a Domnului, de aceea ne bucurăm să ne investim în tineri în acești puțini ani când îi avem lângă noi, și știm că oriunde ajung în viață, vor purta cu ei principiile biblice învățate la tineret și vor răspândi Împărăția Domnului acolo.
Responsabili: Dorin și Anastasia Ciorescu Dorin Ciorescu
1.4.3 Familiști
Responsabili: Vasile și Victoria Malendra [email protected]
1.4.4 Surori
Surorile din biserică (fete tinere, căsătorite, sau în vârstă) se întâlnesc săptămânal pentru rugăciune și creștere spirituală. De asemenea, ele se implică în ajutorarea familiilor vulnerabile din afara bisericii, cu spălarea rufelor și curățenie.
Responsabili: Raisa Cușnirenco și Tatiana Codreanu Tania Codreanu
1.4.5 Conducere: sfatul frățesc
Responsabil: Sergiu Pavliuc serj strateg
1.5 Consiliere
Suntem responsabili să avem grijă unii de alții atunci când trecem prin greutăți. În special, păstorii au grijă de cei cu probleme spirituale, cu probleme în familie. Vrem ca și echipa de conducere a bisericii să crească în abilitățile ei de a consilia pe cei în probleme.
1.6 Disciplinare
Un mod de viață păcătos nu poate fi tolerat în biserică, ci trebuie disciplinat. Totuși, disciplina nu este un mod de a scăpa de problemă, un fel de a ne „spăla” pe mâini. Disciplina se naște din dragoste pentru cel rătăcit și din dorința de a-l restaura și a-l câștiga înapoi pentru Domnul. Disciplina trebuie neapărat combinată cu consiliere.
Această îmbinare de scopuri va ajuta biserica să crească cât mai mulți membri maturi, gata pentru orice lucrare bună.
2. Domeniul extern: mărturie și implicare socială
O biserică orientată doar pe membrii ei este ca o lumină pusă sub obroc. Dacă tot ce facem se întâmplă doar între cei patru pereți ai bisericii, atunci cum vom fi sare și lumină pentru lume?
Hristos a zidit biserica și a spus că „porțile Locuinței Morților n-o vor birui” (Matei 16:18). Porțile sunt de obicei niște construcții folosite pentru apărare. În acest verset, Locuința Morților se apără de biserică, și nu invers. Noi suntem în poziție de atac, nu de apărare. Să ieșim deci dintre cei patru pereți ai noștri și să cucerim lumea pentru Hristos!
2.1 Mărturie
Orașul Orhei este dezvoltat din punct de vedere fizic. Avem infrastructură bine pusă la punct, grădinițe, școli și licee mari, chiar și colegii, și fabrici. Problema este că această bunăstare este asociată cu reputația partidului Șor. Ne rugăm pentru conducerea orașului nostru (1 Timotei 2:1-2), ca Dumnezeu să-i ajute să conducă cu dreptate și înțelepciune și să le dea pocăință. Dar asocierile din trecut cu furtul miliardului crează o reputație și pentru orașul Orhei în mințile multor moldoveni.
De aceea, când vorbim de mărturia bisericii noastre în societate, unul din cele mai importante aspecte al mărturiei fiecărui membru trebuie să fie onestitatea: capacitatea de a proceda corect față de semenii noștri, chiar și atunci când ne costă scump și s-ar putea evita costurile cu o simplă, mică minciună.
Dumnezeu să ne ajute să fim cunoscuți ca acea minoritate în Orhei care nu ne îndoim caracterul după situație, care nu ne vindem onoarea pentru un ban în plus, care suntem corecți chiar și atunci când ne costă scump, care lucrăm calitativ, fără să trișăm, care vorbim adevărul cu dragoste și fără fățărnicie. Acestea să fie domeniile în care să căutăm să fim diferiți de lume!
2.2 Implicare socială
2.2.1 Văduve
În ultima zi de marți din fiecare lună se organizează o întâlnire pentru văduvele din oraș. De asemenea, văduvele care nu pot ieși din casă sunt vizitate și primesc pachete cu alimente.
Responsabil: Raisa Cușnirenco
2.2.2 Refugiați
Responsabili: Sergiu Pavliuc serj strateg și Andrian Scutelnic Andrian Scutelnic
2.2.3 Misiune în Moldova
2.2.3.1 Satele din jurul Orheiului
2.2.3.2 Proiecte misionare în Moldova
2.2.3.3 Găzduire de evenimente regionale
2.2.4 Misiune peste hotare
Vrem biserica noastră să aibă orizonturi largi, să-și arunce privirile peste hotare și să aducă roade pentru Împărăție în multe locuri, până la marginile pământului. Vrem biserica noastră să trimită și să susțină misionari, asemenea bisericii din Antiohia din Faptele Apostolilor.
3. Domeniul financiar: abundență de generozitate
Vrem biserica noastră să perceapă dărnicia ca pe o formă de închinare. Vrem ca în biserica noastră să dispară „mentalitatea de victimă”, gândirea că noi nu ne descurcăm fără ajutor din alte țări. Vrem să realizăm că deja suntem în poziția de a-i ajuta pe alții în situații mai grele.
Vrem ca conceptul de zeciuială să nu mai fie relevant în biserica noastră, pentru că toți jertfesc mai mult decât a zecea parte. Vrem zeciuiala să rămână un concept minim pentru cei începători în credință, care încă învață cum să se încreadă în Domnul cu viața și finanțele lor.
Vrem ca biserica noastră să fie capabilă să se autosusțină, fără să aibă nevoie de ajutor din vest (asta nu înseamnă să nu primească ajutor din vest, ci să nu fie dependentă de el).
Vrem să fim capabili să întreținem financiar următoarele domenii:
- Cheltuielile comunale ale clădirii bisericii
- Salariul pastorului
- Slujirile bisericii, atât în clădirea noastră, cât și în oraș
- Misionarii din satele din jur
- Tabere de copii și tineret
- Proiecte de dezvoltare ale clădirii bisericii
- Susținerea câtorva misionari în afara țării
Reflecție
Acest document are ca scop să traseze o direcție pentru biserica noastră. Deoarece trăim într-un context care se schimbă mereu, este nevoie să revizuim periodic scopul și viziunea bisericii, sub călăuzirea Duhului Sfânt. Pe deoparte este nevoie să ne cunoaștem pe noi înșine ca și comunitate și să știm unde vrem să ajungem, iar pe de altă parte trebuie să rămânem flexibili la vocea Duhului, pentru că s-ar prea putea să ne conducă în direcții care nici nu sunt menționate aici.
Trebuie să înțelegem că slujirile pe care le facem și „misiunea bisericii” nu sunt ale bisericii, ci ale lui Dumnezeu. Acest document este valoros doar în măsura în care descrie voia și misiunea lui Dumnezeu, pe care El vrea să o împlinească prin noi.
Totuși, este important să avem în scris aceste direcții, ca să putem raporta toate oportunitățile noi la scopul nostru ca și biserică. Atunci când toți vor trage în aceeași direcție, atunci vom sluji eficient.
Așa să ne ajute Dumnezeu!